ENG FR Twitter Linkedin
Kako radimo na sudu i van suda

Izdvajamo neke detalje iz naše bogate prakse

Predstavljamo vam neke od naših slučajeva, da vidite kako razmišljamo, koju taktiku sprovodimo, i kako dolazimo do pozitivnog ishoda po klijente.


Situacija

Ovaj slučaj odvijao se u velikom domaćem preduzeću tokom dve godine. Nekoliko desetina zaposlenih bilo je optuženo das u napravili organizovanu kriminalnu grupu koja je godinama zloupotrebljavala službeni položaj, to jest radila na krađi novca iz preduzeća.
Između ostalih, dvojica kontrolora su optuženi da nisu obavljali svoju službenu dužnost, to jest da su bili upoznati sa situacijom, a nisu uradili ništa povodom toga. Samim tim su označeni kao deo organizovane kriminalne grupe.


Optužnica

Tužilac je zasnovao optužnicu, u kojoj se govori da optuženi nisu obavljali ulogu kontrolora i tako omogućili da se izvrši krađa, to jest zloupotreba službenog položaja, i svoje tvrdnje zasnovao:
• na izjavama okrivljenih koji su priznali izvršenje krivičnog dela i rekli das u kontrolori znali da oni rade protivzakonito, ali das u “okretali glavu”
• na osnovu poslovne dokumentacije preduzeća
• na osnovu veštačenja veštaka ekonomske struke
• na osnovu prisluškivanih, presretanih telefonskih razgovora koje su istražni organi snimali pre nego što je grupa lišena slobode.


Taktika

Naša kancelarija je zastupala jednog od dvojice optuženih kontrolora, kojeg smo preuzeli kada je bio u pritvoru. Prvo što smo uradili bilo je da dokažemo da nema nikakvih zakonskih osnova za dalje zadržavanje u pritvoru, što smo u vrlo kratkom vremenskom roku uspeli da dokažemo i dobijemo rešenje u kojem se pritvor ukida, tako da se naš klijent u nastavku postupka dostojanstveno I civilizovano branio sa slobode.
Zatim smo prešli na osmišljavanje taktike, na koju smo posebno ponosni. Nismo se slagali sa taktikom branioca drugog optuženog kontrolora, koji je zasnivao odbranu na tome da okrivljeni koji su priznali izvršenje krivičnog dela nisu govorili istinu da bi izdejstvovali bolji položaj za sebe tokom postupka. Mi smo odlučili da, za period od dve godine u kojem se navodno dogodila zloupotreba službenog položaja, dokažemo na osnovu materijalnih dokaza iz preduzeća gde se naš klijent nalazio i šta je radio u svakom trenutku. To je bio ogroman posao, u kojem smo mi odbacili “rekla – kazala” i temeljno dokazivali šta i kako je naš klijent preduzimao, protiv koga je i kada podnosio prijave, koliko dana je radio, kada je bio odsutan, gde se nalazio u trenucima u kojima se nešto dokazivalo telefonskim razgovorima, koji je bio sadržaj njegovih telefonskih razgovora, s kim je sve stupao u kontakt… I tako za svaki dan optuženja, u period od dve godine. Koliko je sve ovo bilo kompleksno, govori i to da je završna reč trajala dva dana.


Ishod

Naš klijent je oslobođen optužnice u postupku koji se završio 2010. Dok je on nastavio sa normalnim životom, drugi saokrivljeni na istom radnom mestu dobio je višegodišnju kaznu zatvora, preko pet godina.
Pouke iz slučaja
Najvažnija stvar koju smo iz ovog slučaja naučili je ta da bez obzira koliko neki cilj iziskivao mukotrpnog rada, u ovom slučaju, kao i inače u poslu, vredelo je i isplatilo se. Samo na ovakav, teži način je odbrana mogla da urodi plodom, lakši pristup bio je rizičniji i ostavio bi dilemu da li je klijent bio kriv ili ne. Ukoliko temeljno pristupate materijalnim dokazima, nema te izjave koja može tako nešto da opovrgne. Naša pouka bila bi da ne treba ulaziti u raspravu i svađu sa drugim okrivljenima i svedocima, već mirno i strpljivo dokazivati stvari koje su u suprotnosti od onoga što zastupa optužnica.2. Lažni otmičar


Situacija

Naš klijent je osvanuo u medijima kao jedan od učesnika u otmici, i to na osnovu šture i konfuzne izjave jednog od osumnjičenih. Dotični je, naime, u iskazu datom policiji našeg klijenta pomenuo po nadimku (inače veoma čestom u Srbiji) i u nastavku izjave, u “rekla – kazala” maniru opisao ulogu koju je naš klijent navodno imao u otmici. Na osnovu te izjave, naš klijent je lišen slobode, i to kada se dobrovoljno odazvao na telefonski poziv inspektora MUP-a. Zadržan je u pritvoru oko mesec dana, posle svih provera pušten na slobodu. Međutim, nekoliko meseci kasnijeje uhapšen uz optužnicu da je član organizovane kriminalne grupe. Sledeće 4 godine, on provodi u pritvoru.


Optužnica

Klijent, čije ime do tada nije bilo uopšte poznato, makar u kriminogenom miljeu u kojem se sudilo na Specijalnom sudu, optužen je da je učestvovao u otmici oštećenog, tako što ga je naizmenično sa drugim optuženima čuvao, s namerom da ga ne pusti na slobodu dok od njega ne iznudi novac. Naš stav je bio da je optužnica u početku zamišljena i sročena tako da prikaže sveopšte, multipersonalno i multidisciplinarno zavereničko delovanje u cilju izvršenja osnovnog krivičnog dela po kome je već postupak prvostepeno okončan. Prema našem mišljenju, od te prvobitne teorije široke zavere odustalo se još u fazama priprema za glavni pretres, kada je tužilaštvo odustalo od jednog broja optuženih, verovatno procenjujući da ili za njihov progon nema dovoljno dokaza, ili da njihovo gonjenje nije politički opravdano. Naš branjenik, nažalost, nije imao tu sreću.


Taktika

Naša taktika zasnivala se na tome da dokažemo da je klijent na krajnje uopšten i paušalan način obuhvaćen optužnicom, kojom mu je i pripisano zločinačko udruživanje sa ljudima koje i ne poznaje. Sve vreme smo tvrdili da mu je krivično delo zločinačkog udruživanja, inače bez ikakvog pokrića u izvedenim dokazima, pripisivano samo u cilju pravdanja njegovog mesta u optužnici.

Za progon naseg klijenta nije bilo nikakvih dokaza. Iako je on u tužilaštvu politički totalno neinteresantan, a u masi okrivljenih ocenjen kao „toliko nevažan“ da ga čak nijedan jedini svedo k-saradnik nije pomenuo, niti ga poznaje, proveo je iza rešetaka četiri godine, samo zato što ima jedan od najčešćih nadimaka u Srba.


Ishod

Posle četiri godine provedene u pritvoru zbog sumnje da je pripadao klanu koji je počinio otmicu i ubistvo, naš klijent dobio je oslobađajuću presudu. On je jedini oslobođen u kriminalnoj grupi kojoj je pripisano ovo delo.


Pouka iz slučaja

Čak i kada vam se čini da su svi dokazi na vašoj strani, da je optužnica na staklenim nogama, morate biti vešti da proniknete u sve motive tužilaštva, jer, se, iza naizgled banalnih poteza, često kriju razlozi koji su vezani za aktuelni dnevno politički trenutak ili trend u pravosuđu. Dakle, pratite sve informacije i sklapajte slagalicu.


3.Naplata potraživanja


Situaciona analiza

U ovoj studiji slučaja pozabavićemo se generalnom problematikom naplate potraživanja, sa kojom se susreću mnogi naši klijenti, i koja preti da postane veliki problem za domaću privredu. Naime, novac se ponekad čeka i do 300 dana, a preko stečaja i sudova naplata traje godinama. Dužnici najčešće na sve moguće načine pokušavaju da izbegnu plaćanje, koristeći se nekad i vrlo domišljatim metodama (prodajom i prenosom imovine, skrivanjem prihoda i nekretnina, raznim izgovorima...). Mi se kontinualno trudimo da usavršimo našu uslugu u ovoj oblasti, koristeći sve raspoložive pravne metode, kao i odlično razvijene alate business intelligenca, koji nam pomažu da maksimalno ubrzamo proces za naše klijente.
Trenutna situacija u privredi je takva da postoje uredbe koje ograničavaju rokove za plaćanje, a država se u isto vreme trudi da poštuje principe liberalne ekonomije. Možda je najvažnije podizanje svesti kod privrednika da naručena roba mora da se plati, ili da se obaveze po kreditu izmiruju na vreme, što se posebno odnosi na fizička lica, jer je u suprotnom ugrožena njihova imovina.

Prema podacima iz 2011. dve trećine privrednih društava u Srbiji naplate svoja potraživanja tek za 120 dana, a jedan deo novac čeka i duže od 300 dana. Ova statistika nas stavlja na poslednje mesto u Evropi, ispred nas je čak i Albanija, sa prosečnim rokom čekanja na naplatu od 127 dana, za dan manje nego u Srbiji.
Mišljenja stručne javnosti su podeljena. S jedne strane, smatra se da je naplata duga ugovorni odnos dve strane, te da je deo konkurentskog odnosa i da to ne bi trebalo da bude regulisano zakonima. Sa druge strane, realnost su spori i skupi sudski procesi, kao i realna opasnost po ekonomiju i poverenje stranih investitora u domaće klijente.


Naš pristup

Advokatska kancelarija Đorđević pružam usluge naplate potraživanja, jer realno gledajući – mali broj preduzeća može da izdvoji sopstveno vreme i resurse za kvalitetnu proveru dužnika i shodno postignutim rezultatima pokrene sudski postupak pred nadležnim sudom.
Mi ne koristimo sredstva prinude prilikom postupanja prema dužnicima, već postupamo u skladu sa važećim zakonima u RS. Vršimo proveru dužnika, te na osnovu prikupljenih infomacijama pokrećemo sudski postupak. To znači da idemo ciljano prema dužniku, pri čemu se trudimo da maksimalno skratimo rok naplate potraživanja, jer naš osnovni cilj nije dugotrajno vođenje postupka, već brza i uspešna naplata.


Privredna društva – preduzeća
Ono što treba da pripremite je sva poslovna dokumentacija (računi, otpremnice, ugovori, izvodi iz poslovnih knjiga...), jer nam je neophodan administrativni temelj za pokretanje naplate potraživanja. Na osnovu svega toga, mi pokrećemo proveru imovine dužnika, ili zavisno od situacije pronalazimo najbolje načine i mogućnosti za naplatu, uključujući i utuženje, što praktično znači da odrađujemo predmet od početka pa do samog kraja.


Fizička lica – građani

Mnogi od vas, na nagovor prijatelja ili rođaka, postaju žiranti, verujući u njihovo poštenje prilikom vraćanja kredita. Neki od dužnika su tokom godina upali u teške materijalne neprilike, a veliki broj dužnika se nemarno odnosi prema svojim kreditima, tako da sa sobom u problem uvlače i prijatelje i rodbinu.
U ovim slučajevima dužnici najčešće obećavaju da će vratiti dug (da čekaju neki novac, da su prodali zemlju, stan, podižu drugi kredit...) i na taj način kupuju vreme dovodeći vas u zabludu.
Ukoliko se susrećete sa ovakvom situacijom, treba da znate da postoji pravni lek, i da možete da angažujete advokate da vam pomognu u naplati potraživanja. Jer, ako čekate, može da se desi da dužnici raspordaju imovinu, u međuvremenu svi drugi naplate potraživanja, a praksa pokazuje da što je dug vremenski duži, to je i mogućnost naplate teža.


* Profesionalna etika nam ne dozvoljava da otkrivamo nazive, lična imena i druge podatke koji bi na bilo koji način mogli da ugroze privatnost naših klijenata. Zbog toga svi slučajevi nose “šifrovano” ime.